Spågumman Julia hälsar på

Spågumman Julia

På sagostunderna den här terminen har barnen träffat Spågumman Julia. Hon är en av fyra ”läsfixare” som vi tar hjälp av för att prata om och förstå det vi läser. Julia är bra på att se in i framtiden och gissa vad som kommer att hända. Med hjälp av henne tittar vi på bokens framsida och pratar om vad barnen tror att boken handlar om, vad som kommer att hända och vem som kommer att vara med i boken.

”Läsfixarna” är en hjälp för att arbeta med läsförståelsestrategier, som förlaget Natur och Kultur tagit fram. Läs gärna mer om läsfixarna här!

Mer om lässtrategier kan man lära sig i filmen Högläsning i förskolan, som jag tidigare tipsat om. Det är ett program av flera i serien Strategier för läsförståelse, på UR.se. Många har säkert hunnit se den ute på förskolorna, men jag påminner om den igen eftersom den är så bra. Om inte annat kan man se den flera gånger. Här kan man få väldigt handfasta råd om hur man kan tänka när man läser högt för barnen på förskolan. Tillsammans med barnens förutspår pedagogerna, reder ut oklarheter och sammanfattar det lästa.