Högläsning – ett sätt att mötas

Nu börjar vi komma igång ordentligt med sagostunderna för femåringarna. Varje vecka träffar jag barn från två eller tre avdelningar i en halvtimme per grupp och under den tiden läser vi, funderar och ställer frågor kring det lästa. Hittills har vi jobbat med Spågumman Julia, som gissar vad som kommer hända i boken och Frågeapan, som ställer frågor om texten. När vi läser tittar vi gemensamt på bilderna, jag uppmärksammar svåra ord, frågar barnen om det som händer i boken, uppmuntrar dem att ställa frågor och pekar på bilderna när de visar något som texten berättar. På så sätt blir barnen uppmärksamma och intresserade.

En av de böcker vi har läst och pratat om är Förbaskade träd! som är skriven av Kristina Murray Brodin och tecknad av Katarina Strömgård och det är så roligt, och imponerande, att höra hur barnen resonerar kring text och bild!

Genom att studera omslagsbilden och koppla samman den med titeln på boken har barnen gjort spådomar om att boken kommer handla om ett barn (en flicka enligt de flesta) och en vuxen, kanske barnets pappa, och att pappan är arg på trädet. Kanske för att det är i vägen. När vi sen läser boken visar det sig mycket riktigt att boken handlar om en pappa och ett barn och att barnet älskar den stora eken på tomten medan pappan vill ta bort den eftersom den skymmer solen. Barnen har också haft finurliga idéer om hur man kan behålla trädet och ändå få sol: Kanske går det att göra hål i trädet? Kanske kan man flytta det? Läsningen ger också alltid upphov till spontana berättelser från barnen. De berättar till exempel om träd de har hemma, om hur de själva blivit arga på ett träd för att de ramlade från det och slog sig eller om hur deras pappa har sågat ner träd på tomten. Att läsa tillsammans är verkligen ett bra sätt att få igång samtal med barnen!

Det talas ofta om hur viktigt det är med högläsning för barn. Genom högläsning blir barnen bekanta med skriftspråket, de utökar sitt ordförråd, tränar på att koncentrera sig, lär sig hur en berättelse är uppbyggd, kommer i kontakt med andra verkligheter än sin egen och blir intresserade av läsning. Allt detta stämmer men jag tycker att man som vuxen i ett barns närhet framför allt ska högläsa för att det är så roligt! Barnet dömer inte din läsning utan lyssnar uppmärksamt och storögt. Även om du kanske känner dig osäker när du läser så läser du bättre än barnet och du är en vuxen person som barnet ser upp till! Genom att högläsa och prata om det ni läser lovar jag att ni kommer få många roliga stunder ihop. Dessutom, att läsa behöver inte ta lång tid. Läsningen kan lätt bli en naturlig del av dagen genom aktiviteter ni redan gör tillsammans. Om du bakar med barnet, läs högt ur receptet. Om ni är ute och går, läs på skyltarna ni ser och när ni handlar, läs på hyllorna! Och för att få igång de där spännande samtalen kring det ni läser, sätt dig ner en kvart när ni kommit hem från förskolan och läs en bok med barnet i knäet. Det blir en fin och nära stund där ni gemensamt får varva ner. Om det händer något jobbigt i familjen, leta upp en bok som handlar om samma sak och använd den som utgångspunkt för att få barnet att prata om det jobbiga. Det finns barnböcker som handlar om anhöriga som dör, sjuka föräldrar, husdjur som dör, kompisar som flyttar, att vara allergisk, att bli mobbad, att vara adopterad eller ha skilda föräldrar… Ett tips är dock att se till att själv läsa boken innan du högläser den. Det gör dels att läsningen flyter på bättre men det gör också att du som vuxen kan förbereda dig på frågor som texten kan väcka.

Så varför inte ta en tur till biblioteket i helgen eller en helt vanlig vardagskväll, kanske på väg hem från förskolan! Njut av att det har blivit lite ljusare ute, låna några spännande böcker och kryp ner tillsammans under en filt med en kopp varm choklad och en ny läsupplevelse. Eller passa på att fynda på bokrean, i butiken eller via nätet. Om du tycker det är svårt att komma på vilka böcker du ska läsa så fråga på biblioteket, kolla in tipsen på den här sidan: http://bokbastisarna.blogspot.se/p/hoglasning-skolor.html eller läs en bok som du minns från din egen barndom och berätta för barnet varför du tyckte om den! Jag lovar att ni kommer få riktigt fina lässtunder ihop.