Böcker som tränar språkljud

Elvira Ashby heter en logoped som har gett ut ett antal väldigt trevliga och tilltalande böcker som på olika sätt tränar språkljud. De är förstås jättebra att använda som pedagog i förskola/skola, men de är så himla charmiga och roliga så de fungerar lika bra att läsa hemma som förälder för sitt barn. En av finesserna med högläsning är ju att man artikulerar lite tydligare och uttalar varje ord på ett annat sätt än när man pratar med varandra. I de här böckerna finns riktigt roliga utmaningar för både vuxna och barn.

Ajja bajjaFör de mindre barnen finns böckerna Ajja & Bajja och Ajja &Bajja i parken. Längst bak i dessa finns även illustrationer för tecken som används samtidigt med tal. Även Ajjas & Bajjas ramsor är skriven för den minsta. Det är en pekbok med bilderna på tecken som stöd finns på varje sida.

Rim och ramsor

 

För de lite äldre barnen finns böckerna Tamtarams och Tungvrickare, med rim och ramsor som övar språkljud och artikulation.

LjudsagorI böckerna Rulle och raketen och Sickan och skattkartan kan man förutom att träna lite extra på språkljuden r respektiv s också vara med om spännande äventyr.